
Het doorslaggevende moment van Ocean Ceramics
Van Student Company met boxers naar volwaardig innovatief bedrijf in de servies branche.
Voor vele Zeeuwen is het al eens gezien, gehoord of gelezen. Dan hebben we het over mosselservies. Mocht je er nu nog nooit van hebben gehoord en wil je weten wat het is en inhoud. Lees dan snel verder.
We neme je mee naar het jaar 2021. Acht studenten van de HZ University of Applied Sciences starten het Student Company traject. De bedoeling hier is dat deze groep studenten, allen van diverse opleidingen, gezamenlijk een bedrijf gaan starten voor het komende half jaar. Als geboren en getogen Zeeuwen gaat de groep aan de slag en weten een hit te scoren met de Zeeuwse mosselboxershort. Een echt Zeeuws icoon wat in enkele uren al was uitverkocht.
Het ondernemen heeft een gedeelte van de groep aan het hart gegrepen en gingen hiermee door. Al gauw volge de mosselsok. Die was na enige tijd ook al op 40 verschillende verkooppunten te vinden in fysieke winkels. Vele Zeeuwen zijn in dat jaar blij gemaakt met een mosselsok.
Eenmaal in het derde studie jaar was het tijd om de minor ondernemerschap te gaan volgen. Ze willen doorgaan met ondernemen, maar dan met impact en innovatie. We waren wel toe aan wat meet diepgang. De minor ondernemerschap biedt hier geschikte ruimte voor. Met een jaartje ondernemerservaring voelden wij (Sem van der Vinne en Justin Walhout) iets nieuws opborrelen.
Met een actief netwerk in de schaal- en schelpdieren branche, veel kennis en kunde over die producten & markt en een doortastend marktonderzoek kwamen we om een geniaal idee. Jaarlijks worden er miljoenen kilo's mosselen gegeten. In alleen Zeeland al meer dan 64 miljoen kilo. Moet je nagaan hoe veel het op globaal gebied zal zijn. De trend naar dit marine eiwit is volgens trendwatchers ook alleen maar aan het stijgen. De vraag naar de mossel zal de komende jaren toenemen. Wat vaak overblijft ná het nuttigen van een heerlijk portie mosselen zijn de schelpen. Deze belanden op de afval hoop. Wat enorm zonde is, want er zitten in de schelp nog bruikbare mineralen.
Hier willen wij wat aan gaan doen, de mosselschelp moet gerecycled worden. Dit idee moet dan ook in de juiste markt gedaan worden. Waar het échte waarde biedt. Wat is dan een betere markt dan een eind product ervan maken op de plaats waar de mosselen gegeten worden? 1 + 1 = 2 zou je zeggen, dus zo kwam de doelstelling en het idee om servies te maken van mosselschelpen.
Dit was het begin van ons onderzoek. Destijds dachten wij dat we dat wel eventjes zouden fixen en in een half jaar klaar zouden zijn. Nou, kwamen wij even van een koude kermis thuis. Het product en idee moest vanaf het totale nul-punt worden opgezet. Eindstand is er een prachtig en degelijk onderzoek uitgevoerd wat 2,5 jaar duurde om dit product tot leven te brengen. Zodoende is eind 2024 de eerste semi-grote lancering van het mosselservies geweest, met groot succes.
Inmiddels hebben we veel kennis en ervaring opgedaan en is het hele business model rond. Het proces ziet er in een notendop als volgt uit; 1) we zamelen de mosselschelpen in, 2) we maken deze middels ons eigen ontwikkelde methode schoon en droog, 3) vermalen de schelpen tot het gewenste formaat en extracteren de bruikbare materialen zoals kalk uit de schelp, 4) hiervan maken we een nieuwe klei soort waar servies van kan worden gemaakt.
Wat zijn dan de voordelen van het mosselservies ten opzichte van regulier servies? Dat kan ik je kort en krachtig uitleggen. Met de mosselschelp als actieve grondstof in het het product, wordt de mosselschelp direct gerecycled. Het verbranden van de schelpen op de afval hoop is namelijk ook zonde. Terug in de zee gooien is ook geen optie aangezien er steeds meer mosselen worden gegeten en we niet weten wat dat met het water kwaliteit zal doen. Gekeken naar de momentele situatie van de Wester- en Oosterschelde zal het niet beter uitpakken. Verder is het kalk wat normaliter wordt gebruikt in keramiek hierdoor niet meer nodig. Het reguliere kalk wordt namelijk op een grove manier uit de aardkloot gedolven, met natuurschade als gevolg.
Inmiddels vervaardigen wij servies op horeca kwaliteit. We willen immers wel dat het servies ook lang meegaat bij jullie thuis of in het restaurant.
Tof dat je tot het einde hebt doorgelezen, als je nog iets wil weten doe ons dan zeker een berichtje. Ben je nu benieuwd hoe die producten eruit zien?
Check dan even deze link.